Lilypie Second Birthday tickers

Lilypie Second Birthday tickers

2011. november 14., hétfő

Huszonegy hónaposan...


Gyarapszik Blanka szókincse. Ami egyedivé teszi, hogy valamiért a legtöbb szó után tesz egy i betűt. Vagy egyszerűen a szó utolsó betűit felcseréli i betűre.
Ettől nagyon édes a mondanivalója. Már értem, hogy miért is írják a szakkönyvek, hogy az édesanyán, vagy az édesapán kívül nem sokan értik meg az ekkorka apróságok mondanivalóját.
Néhány példa:
vizi = víz, haji = haj, hidi = hideg, kezi = kéz, lábi = láb, pórszi = porszívó, csipi = csipesz, csibi = csibe, kulcsi = kulcs, teji = tea..stb.
Amit viszont egész tisztán és érthetően kezdett el jó hangosan hajtogatni amikor az Apja a közelben van, az "Sajiiii segiiiii". :-))
Vagyis, hogy az Apja, akit mostanában a legtöbbször a keresztnevén szólít, ugyan segítsen már Neki, felállni, felmászni, levenni, megszerezni......még akkor is ha amúgy simán képes lenne a dologra egyedül is. (huncut)
Ügyesen megtanulta kimondani, hogy kapu. Már csak azt kéne tudatosítanom benne, hogy a kapu, a házon kívüli ajtó. Mert hiába mondogatom Én, hogy "édesem ez ajtó, mert bent van a lakásban", ha egyszer Blanka ezt nem hajlandó befogadni és csak azért is kapunak hívja az összes ajtót, még a konyhaszekrény ajtót is. Mi több, ha észreveszi, hogy valamelyik renitens nyitva felejtette maga mögött a mellékhelyiség, vagy a fürdő ajtaját, - megjegyzem direkt, hogy a gyerek szemelőt maradjon -, akkor Blanka hangosan szirénázva, hogy "kapu, kapu,..." oda vágtat és egy erőteljes mozdulattal rávágja az ajtót a rendetlen felmenőjére. Hiába..........rend a lelke mindennek. :-))
Sokat babázik (ellentétben az Anyukájával, akinek aztán vehettek bármilyen babát, egyik sem érdekelte). Lefekteti Őket, majd szól, hogy "Anya, psztttt, ajsziii" a következő másodpercben pedig mát kiabálja nekik, hogy "éred, ébred". Majd a hátára veszi valamelyiket és a "lassan jár a csigabiga" c. dalra körbejárják a lakást. Mikor visszaérkeznek egy hatalmas nyögés közepette leteszi a "terhet" (mint amikor Én teszem le jó pár perc cipelés után a kisasszonyt) és már mehetnek is a hintába kicsit ringatózni. :-))
És aminek a legjobban örülök, hogy továbbra is kerüli a konfliktusokat, de kezdi megvédeni magát a gyerektársakkal szemben, ha elkerülhetetlen az "ütközet". És mindemellett megmaradt barátságos, türelmes, érzékeny, finom lelkű kis tündérnek, akire a már előző bejegyzésemben említett Hanna unokatesó, oly nagy benyomást tett, hogy azóta naponta többször is emlegeti Őt. Mikor a blogjukat olvassuk az ölemből nézegeti a képeket és ellágyulva sóhajtozza, hogy "Hanna, Hanna".
És az is sokszor előfordult mostanában, hogy boltban, vagy autóban utazva észrevett egy Hannához hasonló kislányt és szintén kiabálni kezdett utána, hogy "Hanna, Hanna".
Sajnálom, hogy csak ritkán találkozhatnak.
Ja és a nagy kedvenc a Bogyó és Babóca. Mikor beteg volt engedtem, hogy nézzen Tv-t. Nos ennek az lett az eredménye, hogy ébredés után és lefekvés előtt könyörög, hogy "Anya ketőőőő". Mivel megegyeztünk, hogy egyszerre 2 Bogyót lehet nézni.........aztán még egy Kisvakondot is........mert nem tudok nemet mondani. :-)

1 megjegyzés:

ProDG írta...

Nagyon cuki kiscsajszi. Zabálni való! :)